Tutorji - Poletni orkestrski kamp 2019

 

Glasbene aktivnosti - sekcijske in skupinske sekcijske vaje

 

Violinist Matjaž Porovne, rojen leta 1983 v Ljubljani, je s sedmimi leti začel obiskovati nižjo glasbeno šolo Franca Šturma v Ljubljani pri prof. Manci Golež, Srednjo glasbeno in baletno šolo pa je zaključil v razredu prof. Dušanke Stražar. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je v letu 2006 z odliko diplomiral v razredu prof. Primoža Novšaka, od tedaj pa študij nadaljuje na Univerzi za glasbo ter upodabljajočo umetnost v Grazu pri prof. Eszter Haffner, ter na Glasbeni akademiji v Zagrebu pri prof. Tarasu Pečeniju. Izpopolnjeval se je pri priznanih pedagogih: Gerhard Schulzu, Rudolfu Gählerju, Jerroldu Rubensteinu, Igorju Ozimu, Tomažu Lorenzu, Hagaju Shahamu, Eszter Hafner, Ebenhardu Felzu, ter pri članih godalnega kvarteta Artemis in godalnega kvarteta Vogler. Je član zelo uspešnih komornih skupin; tria Marakle in godalnega kvarteta Calisto, ter Quatroportanga. S trijem je leta 2004 zmagal na Tekmovanju Vladimir Lovec-Ivan Šček, leta 2005 pa dosegel prvo nagrado na tekmovanju v Puli. Istega leta je s kvartetom zmagal na Tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov. Za izjemne dosežke je kot član kvarteta Calisto leta 2006 prejel študentsko Prešernovo nagrado. Uspešno je prestal avdicije pomembnih mladinskih orkestrov; European Union Youth Orchestra (EUYO), ter Gustav Mahler Jugendorchestra (GMJO), s slednjima je nastopil na pomembnih glasbenih festivalih; BBC Proms, Luzern Musik Festival… Njegovo glasbeno pot podpirajo Fundacia Live Music Now na Dunaju, PE-Förderkreis iz Mannheima, ter Villa Musice Rheinland-Pfalz iz Mainza. V okviru slednje v Nemčiji z priznanimi glasbeniki redno muzicira v raznovrstnih komornih sestavih. Organizacija Villa Musica mu omogoča tudi igranje na violino Vinzenza Panorma iz leta 1760. 

 

Violinist Dejan Gregorič ima za sabo že desetletje izkušenj komorne igre, ki si jih je nabral predvsem v klavirskem Triu GUD. S triom so se med drugim v celoti izpopolnjevali na dvoletnem podiplomskem študiju komorne glasbe pri priznani zasedbi Trio di Parma. Trio Gud je uspešno deloval na mednarodni ravni, člani so tudi prejemniki Prešernove nagrade Akademije za glasbo Ljubljana. Dejan poleg klasične glasbe izvaja tudi druge zvrsti, predvsem folk, tango, pop glasbo v različnih zasedbah, kot so TerraFolk, Marko Hatlak&FunTango, Noctiferia, Symbolic Orchestra. Sodeloval je tudi z Magnificom, Vlatkom Stefanovskim, Galom Gjurinom in Iztokom Mlakarjem. Trenutno kot samozaposlen instrumentalist v kulturi sodeluje z Mestnim gledališčem Ljubljanskim v muzikalu Trač, z Gledališčem Koper v glasbeni predstavi Ventilator, v Pionirskem domu poučuje violino in je vodja godalnega oddelka. 

 

Yasumichi Iwaki, je rojen v kraju Maebashi (Gunma, Japonska). Pri petih letih je začel igrati klavir, pri šestih violino in pri dvanajstih violo. Leta 1998 je začel obiskovati glasbeno šolo Toho Gakuen. Nastopil je na 27. tekmovanju mladih talentov in osvojil nagrado prefekture Gunma. Po diplomi leta 2001 je začel študirati na Glasbeni akademiji v Zürichu pod mentorstvom Christopha Shillerja. Leta 2003 je ustanovil Trio Ravelta, s katerim je posnel album in v obdobju dveh let nastopil na več kot dvajsetih uspešnih koncertih v Švici in Nemčiji. Izobraževanje je zaključil leta 2005 in pri triindvajsetih letih prevzel mesto namestnika solo viole v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija. Aktivno nastopa v solističnih vlogah z orkestri, na Japonskem, ter na solističnih nastopih v Sloveniji in tujini, leta 2016 je nastopil kot solist na ciklu simfoničnega orchestra RTV Mozartine, Vsako leto pa pripravi tudi vrsto komornih koncertov na Japonskem. Aktiven je tudi na področiju japonske stare in moderne glasbe. Sodeloval je pri projektih povezovanja stare in nove japonske glasbe na Madžarskem, v Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem, v Španiji, ter Sloveniji. Od leta 2015 redno gostuje z NHK kot substitut. 

 

Katarina Jericijo, je violončelo začela igrati z osmimi leti. Srednjo glasbeno šolo je končala v Beogradu. Tekom svojega glasbenega izobraževanja je prejela veliko nagrad na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih, kronala pa jih je s priznanjem mesta Beograda za izjemne dosežke na  glasbenem področju. Študij je nadaljevala v Münhnu v razredu prof. Jana Polašeka, pri katerem je leta 2001 diplomirala. V letih študija je delovala kot solistka komornega orkestra Amati. S simfoničnim orkestrom Philharmonie der Nationen se je udeležila turnej po Nemčiji, Španiji, Madžarski, Ukrajini, Rusiji, na Kitajskem in Japonskem. Leta 2006 je diplomirala tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v razredu prof. Miloša Mlejnika. Šest let je redno igrala v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, sodelovala pa je tudi v Orkestru Slovenske filharmonije in Orkestru SNG Opera in balet Ljubljana. V Komornem orkestru Festine je delovala kot solo čelistka. Leta 2002 je začela redno poučevati violončelo in godalni orkester na GŠ v Cerknici in Ilirski Bistrici. Od leta 2006 je zaposlena v GŠ Kranj. Njeni učenci dosegajo zelo dobre rezultate na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih. Med letoma 2015 in 2018 je sodelovala na Junior Orkesterkampu kot mentorica mladim violončelistom. 

 

Arpad Balazs-Piri, je solo fagotist Orkestra SNG Opera in balet Ljubljana. Srednjo glasbeno izobrazbo je končal v Subotici pri prof. Gyorgyu Olahu. Visokošolski študij je nadaljeval v Budimpešti, na Akademiji za glasbo Franc Liszt, pri prof. Gaborju Janota. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je študiral pri prof. Božidarju Tumpeju, kjer je leta 2003 diplomiral z odliko. Izpopolnjeval se je na mojstrskih tečajih, med drugimi pri prof. Frentišku Hermanu, Sergiu Azzoliniju ter pri glasbenikih ansambla Slowind. Večkrat je bil povabljen v mednarodne mladinske orkestre (Tirol Festspiele Erl, Jeunesse Musical Suisse, Europaische Ensemble Akademie). Prejel je dve prvi nagradi ter zlati plaketi na državnem tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije. Leta 2000 je prejel Prešernovo nagrado za izjemne glasbene dosežke. Magistrski naziv je pridobil na Akademiji za umetnost v Novem Sadu, pri prof. Mirku Isaevskem ter prof. Žarku Perišiću. S pihalnim kvintetom Artvento (oboa – Jonatan Mauch, flavta - Matej Grahek, klarinet - Tadej Kenig, fagot - Arpad Balazs-Piri, rog - Andrej Žust) se je leta 2006 udeležil mednarodnega tekmovanja ARD München in se uvrstil na 6. mesto. Ansambel koncertira po Evropi in v Združenih državah Amerike. Balazs-Piri sodeluje z vsemi slovenskimi simfoničnimi in opernimi orkestri. Je redni član in tutor pri Mednarodnem orkestru Ljubljana. Kot pedagog je deloval na več slovenskih glasbenih šolah. 

 

Trobentač Jure Gradišnik, je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Stanka Arnolda in pozneje študij nadaljeval na Mozarteumu v Salzburgu pri prof. Hansu Ganschu. Je dobitnik mnogih nagrad na domačih tekmovanjih, med drugim tudi štipendije Yamaha leta 2003. Za izvedbo koncerta H. Tomasija s Slovensko filharmonijo je prejel leta 2005 študentsko Prešernovo nagrado. Že med študijem je Gradišnik postal član Orkestra SNG Opera in balet Ljubljana in bil v letih od 2003 do 2012 tam zaposlen kot solo trobentač. Sedaj je solo trobentač Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Aktivno sodeluje z drugimi simfoničnimi orkestri in različnimi komornimi sestavi, tako v trobilnem kvintetu SiBrass, v triu Seraphim, Trobilnem triu RTV Slovenija in v duetu s harfistko Mario Gamboz Gradišnik. Kot solist je nastopil s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije, Orkestrom Slovenske vojske, Simfoničnim orkestrom Filharmonia Oltenia, Komornim orkestrom Festivala Maribor, Orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana, slovaškim komornim orkestrom Cappella Istropolitana, Orkestrom Hrvaške vojske, romunskim komornim orkestrom Filarmonici »Oltenia« in z Orkestrom Slovenske filharmonije. Nastopal je s priznanimi glasbeniki (S. Arnold, R. Galliano, S. Mead, R. Tognetti …) in pod taktirko mnogih priznanih dirigentov, kot so A. Nanut, U. Lajovic, M. Letonja, E. Shao, D. Rossberg, T. Hanus in drugi. Od leta 2004 poučuje v glasbeni šoli v Zavodu sv. Stanislava, leta 2011 je postal asistent in 2015 docent na Akademiji za glasbo v Ljubljani. 

 

Tolkalist Jože Bogolin igra kot član in solist z različnimi simfoničnimi orkestri in komornimi sestavami: EUYO Wind ansamble, EUYO Simfonični orkester, Orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester RTV Slovenija, Orkester SNG Opera in balet Ljubljana, Komische Oper Berlin, Avstralski komorni orkester, Perkumania, Slowind. S Simonom Klavžarjem vodi umetniški program Metabonmaja in različnih tolkalskih festivalov. Eden najprepoznavnejših projektov je Drumartica, ki ga tvorita Jože Bogolin in Simon Klavžar. Z njim je povezan od študija naprej, ko sta se izpopolnjevala na Visoki šoli za glasbo v Münchnu pod mentorstvom prof. dr. Petra Sadla, enega najuspešnejših tolkalcev v svetu danes, ter pod mentorstvom članov Ensemble Moderna v Frankfurtu. Skupno muziciranje za zabavo od leta 2006 je čez nekaj let preraslo v veliko prepoznavnost ter duo pripeljalo do uspehov na mednarodnih prizoriščih. Že v študijskih časih v Sloveniji sta člana dua izstopala s svojimi samostojnimi recitali in solističnimi koncerti s slovenskimi orkestri. Duo je nastopal v ZDA, Rusiji, Španiji, Luksemburgu, Italiji, Nemčiji, Avstriji, Švici, Srbiji, Bosni in Hercegovini, na Nizozemskem ter v številnih krajih po Sloveniji. Člana Drumartice sta prejemnika prestižne Univerzitetne Prešernove nagrade in Prešernove nagrade Akademije za glasbo. Leta 2009 sta premagala vso konkurenco in prejela nagrado občinstva na prestižnem tekmovanju za tolkala v Luksemburgu (IPCL), istega leta pa tudi prvo nagrado na tekmovanju za tolkala PENDIM v bolgarskem Plovdivu. Leta 2011 je duo prejel 3. nagrado na tekmovanju za komorno glasbo Salieri-Zinetti v Veroni ter nagrado publike na tekmovanju za komorno glasbo Almere na Nizozemskem, leta 2012 pa še prvo nagrado na tekmovanju v Veroni. Člana dua sta redno zmagovala na slovenskih državnih glasbenih tekmovanjih TEMSIG v letih 2002, 2005 in 2008, leta 2011 pa sta prejela nagrado občinstva na koncertu v Carnegie Hallu v New Yorku v organizaciji festivala Musical Olympus. Marca 2012 sta Simon Klavžar in Jože Bogolin prejela prvo nagrado na tekmovanju Kulturkreis Gasteig v Münchenu. Leta 2010 je Drumartica ustanovila festival tolkal XYLODRUM v Ljubljani. Člana dua sta zelo dejavna na področju izobraževanja mladih glasbenikov v okviru seminarjev in delavnic. Pomemben del njune dejavnosti predstavlja naročanje in izvajanje novih del, redno pa koncertirata tudi z različnimi ansambli in orkestri. Nastopal je na najrazličnejših krajih kot je alternativno Metelkova Mesto v Ljubljani ter še bolj alternativni Čadrg Records festival. Poleg tega duo sodeluje tudi z bendom Melodrom v inovativni mešanici rocka in tolkalnega dua, nastopa kot solist s pihalnimi orkestri, sodeluje pri projektih koncertov za otroke Mini.Musik v Münchnu ter je sodeloval s festivalom za sodobno glasbo Slowind v Ljubljani. Drumartica je zastopnik za tolkala Adams iz Nizozemske in palice Innovative Percussion iz ZDA. 

 

Živa Ploj Peršuh

»Dirigentka Živa Ploj Peršuh se je s svojim marljivim delom in veliko nadarjenostjo ter znanjem že krepko usidrala v slovenskem glasbenem življenju. Vedno znova nas preseneča s svežino in muzikalno prepričljivostjo.« (Monika Kartin za Festival Ljubljana)

Prisotna je kot dirigentka s širokim simfoničnim in opernim repertoarjem. Obene trdno verjame v pomen prenašanja umetniškega znanja in spretnosti, zlasti klasične glasbe vseh obdobij in žanrov. Zato okrog sebe zbira najspretnejše in najbolj priznane glasbenike z vsega sveta ter jih pripelje v Ljubljano, kjer je osrednja osebnost, ustanoviteljica in umetniška vodja Mednarodnega orkestra Ljubljana, Akademije BSA ter Evropskega kariernega centra za umetnike – Triple Bridge. V tujini je dirigirala v Bolgariji, Bosni in Hercegovini, Srbiji, Italiji, Španiji, Avstriji, Nemčiji, Belgiji, Franciji, Veliki Britaniji, na Slovaškem, Češkem in Poljskem. Sodelovala je pri glasbenih projektih v Ljubljani in Mannheimu ter na festivalu v Luzernu. Še preden je zaključila študij, je ustanovila svoj simfonični in komorni orkester Festine, ki je poklicne glasbenike povezal s študenti in jim omogočil, da so mladim podajali svoje izkušnje iz profesionalnega glasbenega življenja in jih usmerjali pri igranju sodobne glasbe. Dirigirala je Orkestru Slovenske filharmonije, Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija in Simfoničnemu orkestru Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru ter je redna gostja v Slovenskem narodnem gledališču v Ljubljani.

 

Popoldanske aktivnosti

 

Ravil Sultanov (klovn, igralec, režiser, predavatelj) in Natalia Sultanova (klovnesa, igralka, predavateljica) sta ustanovitelja in člana Zavoda Bufeto, edine profesionalne ustanove v Sloveniji, ki goji in razvija klovnovsko gledališče – sintezo klovnade, cirkusa in gledališča. Ravil in Natalia sta diplomirala na sloviti Akademiji za cirkuške umetnosti v Moskvi. S samostojnimi klovnskimi predstavami in predstavami Slovenskega Mladinskega gledališča sta nastopala v številnih evropskih državah. Že več kot 25 let s svojimi programi razveseljujeta slovensko občinstvo. Poleg avtorskih predstav sodelujeta s številnimi profesionalnimi gledališkimi institucijami (Slovensko mladinsko gledališče, Mestno gledališče ljubljansko, SNG Opera in Balet Ljubljana, Cankarjev dom, Lutkovno gledališče Maribor, Lutkovno gledališče Ljubljana, Koprsko gledališče, Gledališče Ptuj in drugimi) bodisi kot režiserja, soustvarjalca ali igralca. Kot predavatelja sta predavala na Izobraževalnem centru RTV Slovenija, na delavnicah Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, na Šugli - Šoli uličnega gledališča, zadnja leta pa v okviru Zavoda Bufeto vodta stalni kreativni studio klovnovskega gledališča - Laboratorij smeha. 

Nase sta opozorila s svojimi avtorskimi predstavami pa tudi kot soustvarjalca predstav; Klovni v režiji Edvarda Milerja v izvedbi SMG Ljubljana (leta 1995, 186 ponovitev). V okviru SMG sta sodelovala kot soustvarjalca in igralca v predstavah Silence, Silence, Silence (nagrada na festivalu Bitef za eksperiment v gledališču, nagrada za predstavo v celoti na festivalu Borštnikovo srečanje), Sen kresne noči, Pika, Kralj Ubu ali Poljaki, Dream, Sneguljčica, Otella (v režiji Vita Tauferja) in v predstavah Kralj Ojdip, Tri sestre v režiji Tomija Janežiča. Kot soustvarjalca sta sodelovala z MGL Ljubljana pri predstavah Sluga dveh gospodarjev (režija Boris Kobal), Burkaški misterij (režija Matjaž Latin), Svetniki (režija Jaka Ivanc), z LG Ljubljana pri predstavi Zakaj? (režija Barbara Bulatović), MG Ptuj Kokolorek (režija Matjaž Latin) ter SNG Nova Gorica Orkester Titanik (režija Matjaž Latin), Zakaj ptiči pojejo, v režiji Yulie Roschine. Kot soustvarjalca in igralca sta nastopila še v predstavah Gledališča Koper: Katka in Bunkec (režija Jaka Ivanc) ter Španska princeska (režija Katja Pegan), v predstavah Cankarjevega doma: Kositrni vojak (režija Ivan Peternel) in Moment (režija Magdalena Reiter) ter v predstavi SNG Opera in Balet Ljubljana La boheme (režija Vinko Möderdorfer). V letu 2008/2009 je Ravil Sultanov kot kot igralec sodeloval pri filmu Circus Fantasticus v režiji Janeza Burgerja. Za vlogo v filmu je prejel Vesno za najboljšo stransko moško vlogo na 13. Festivalu slovenskega filma (2010), oba sta prejela tudi skupinsko nagrado Zlata Arena za igralske dosežke na mednarodnem filmskem festivalu v Puli 2011. Ravil je kot igralec nastopil tudi v ruskem filmu Solo na minom pole (režija Valentin Donskov). V Lutkovnem gledališču Ljubljana je idejno zasnoval in režiral predstavo Cirkus Šardam. 

 

Urša Strehar Benčina je diplomirana etnologinja in antropologinja, ki je od majhnih nog doma v gledališču, še najbolj v gledališki improvizaciji. Dvakratna najboljša improvizatorka v Šolski impro ligi in enkrat najboljša improvizatorka v Impro ligi, je že deset let zapisana predvsem pedagoškemu delu z improvizacijskim gledališčem. Vodi različne osnovnošolske in srednješolske skupine. Je koordinatorka Male impro šole ter mentorica bodočih impro mentorjev. Je tudi vodilna trenerka v evropskem projektu sodelovanja Young theatre, kjer vodi delavnice za gledališke profesionalce in učitelje, tako v Sloveniji kot drugod po Evropi. Vodila je delavnice na Konferenci gledališke pedagogike, na festivalu Bobri, Borštnikovem srečanju, v Beogradu (Srbija), Elku (Poljska), Bukarešti (Romunija), Narvi (Estonija) in drugje. Je koordinatorka in žirantka Otroškega festivala gledaliških sanj, že več let organizira dvodnevni Improfest, skratka, je ena najbolj izkušenih impro mentoric pri nas. 

 

Eva Moškon je kot otrok prepevala v različnih pevskih zborih in doslej nastopala na različnih pevskih festivalih. Dvakrat je že tudi stopila na oder Eme (slovenskega izbora za pesem Evrovizije). Tehnike petja se je učila pri različnih glasbenih pedagogih, Bogu Hvali, prof. Marcosu Bajuku in opernem pevcu Jaki Jeraša. Lasten pevski izraz je najpogosteje razvijala v različnih etno, pop, funk in rock glasbenih zasedbah in znotraj različnih glasbenih sodelovanj. Prvo večjo medijsko izkušnjo in stik z glasbeno industrijo je pridobila v sodelovanju z Janom Plestenjakom. Posnela sta duet z naslovom ‘Iz pekla do raja’. Pesem je postala hit leta 2005. Zatem se je daljše obdobje posvečala avtorskemu projektu E.V.A. - Electric Venom Agency, v katerem je delovala kot vodja, pevka ter avtorica vokalnih linij in besedil. V zadnjem desetletju največ časa nameni predajanju znanja ter večinoma ustvarja in snema za druge avtorje. 

 

Ana Romih, koreografinja, pedagoginja in plesalka v kulturi, je svoj gibalni izraz začela raziskovati že kot otrok. Njeni začetki segajo v leto 1999, ko je začela plesati pri KD Qulenium pod mentorstvom Saše Lončar. S štirinajstimi leti je vstopila v program SVŠGUGL, smer sodobni ples, kjer v letu 2010 tudi uspešno zaključila. Izobraževanje je naslednje leto nadaljevala na SNDO V Amsterdamu, kjer je 2014 dipomirala. S svojo diplomsko nalogo, celovečerno solo predstavo Mary go round je gostovala na festivalih doma in v tujini. Poleg plesnega izražanja jo zanimata tudi področji gledališča in performansa ter preplet obeh. Na svojih delavnicah raziskuje različne oblike transformacije giba, raziskovanja identitete znotraj samega sebe in odkrivanja nenznanega. Rada briše meje med realnim in imaginarim ter hkrati s humorno-kritičnim pristopom refleksira stanje današnjega časa. Kot pedagoginja, mentorica in koreografinja deluje in ustvarja v okviru KD Qulenium v Kranju in kot soustanoviteljica in ustvarjalka KUD Qulenium v Ljubljani kjer skupaj z drugimi člani društva povezuje platformo mladih in profesionalnih plesnih ustvarjalcev. Po končanem študiju se je vrnila nazaj v Slovenijo in v izvedbi Katje Kušar predstavila novo celovečerno predstavo Sreča(nje) (Kalejdoskop 2016, Živa 2017, Pekinpahova uprizoritvena razstava 2017). V letu 2017 je skupaj z Benom Novakom, popolnoma neodvisno v vlogi izvajalke, koreografinje in ideje ustvarila duet z naslovom Koncert telesa, ki je bila premierno uprizorjena 6.9. 2017. V letu 2018 je skupaj s Petro Stare v lutkovno–gibalni predstavi Z Distance odprla vprašanje o povezavi lutk in giba ter njune prepletenosti (Kalejodskop 2018, Stolp Škrlovec Kranj, Festivala dvorana Ljubljana, Svetovni dan lutk 21.3., Stolp Škrlovec Kranj). Prav tako je v letu 2018 ustvarila plesno-gledališko prestavo Biti jaz v izvedbi deklet (12-16 let) plesne skupine Migetalkarji, ki so se prvič srečale s procesom predstave, ki govori o sprejemanju drugačnosti in integriranje le te v današnjo družbo. Predstava je bila izbarana za festival sodobni umetnisti mladih Transgeneracije 2019 in prejela nagrado Cankarjevega doma za soavtorstvo in koncept. Kot dramaturginja je bila prisotna v performativno-gibalni predstavi Leteči Horizonti, ki so bili premierno uprizorjeni na fesivalu sodobnih umetnosti mladih Transgeneracije 2019 (Produkcijska nagrada Cankarjevga doma je bila). Od leta 2016 je v umetniškem odboru festivala Kaljedoskop in mentorica na ustvarjalnem taboru Mašun. Leta 2015 je prejela zlato značko Mete Vidmar. Vsako leto kot mentorica in koreografinja prejema zlata priznanja in posebne nagrade za skupinske in solo miniature in pedagoško delo na državnem in medanrodnem nivoju. (Pika Miga, Živa, Opus -1 plesna miniatura: državno in mednarodno tekmovanje) 

 

Urška Medved je plesalka in ustvarjalka. Svojo plesno pot je začela v otroških letih v KD Quleniumu, pod okriljem katerega ustvarja in mentorira še danes. Svoje znanje je predstavila tako v skupinskih kot solističnih nastopih. Ti so dosegli večjo odmevnost saj je z njimi dosegla več nagrad. Prvo nagrado je prejela leta 2011 za solo miniaturo UmTeDu, ki je bila del mednarodnega tekmovanja Opus 1 – plesna miniatura 2011. Tekmovanja se je udeležila večkrat, tako je z Anagenezo v letu 2015 prejela zlato priznanje, z Mislijo pa leto kasneje srebrno. V letu 2016 je v sklopu mednarodnega pripravništva odpotovala (Ryan School International Internship) v Indijo, kjer je svoje plesno znanje delila indijskim otrokom na RYAN International Schoool ter se s koreografijami predstavila na dveh festivalih. Na področju pedagoškega dela že štiri leta sodeluje s Pionirskim domom, kjer pučuje na poletnih varstvih, ter je sometorica na ustvarjalnem taboru Mašun KD Quleniuma. Danes zaključuje šolanje na Naravoslovnotehniški fakulteti smeri oblikovanja tekstila in oblačil, kjer raziskuje povezovanje tekstilne umetnosti in plesa. V sklopu raziskovanja se v preteklem leta šolala tudi na HDK na Švedskem kjer je za delo v nastajanju prejela prvo nagrado natečaja Olga Birgstfest Konstpris v Bengsforsu. V aprilu 2019, je sodelovanju s Filipom Štepcem predstavila svoj prvenec Leteči horizonti. 

 

Andrej Pekarovič se je začel učiti kitaro prav v Pionirskem domu, ki mu je ponudil priložnost za začetek njegove glasbene poti. Šolanje je nadaljeval na Glasbeni gimnaziji Ljubljana pri prof. Igorju Sajetu. Z odliko je diplomiral pri prof. Andreju Grafenauerju na Akademiji za glasbo v Ljubljani. V času študija je obiskoval veliko seminarjev v tujini, ki so bili popotnica za sprejem na priznano univerzo Mozarteum v Salzburgu. Na koncu se je odločil za magistrski študij pri svetovno priznanemu kitaristu in pedagogu Martinu Mysliveceku na graški univerzi v Avstriji. Zdaj koncentira s kitarskim duom Črnobelo, zasedbo Funtango in Electric Venom Agency. Dejaven je tudi kot studijski glasbenik, aranžer in avtor skladb. Njegovi učenci dosegajo odlične rezultate, tako v klasiki, jazzu in popu (tekmovanja, sprejemni izpiti, avtorske skladbe). 

 

Eva Jeraj, prof.lik.ped., samozaposlena v kulturi – pedagoginja in slikarka, je svoje umetniško izobraževanje pričela na Srednji šoli oblikovanja in fortografije. Po končani maturi se je vpisala na dodiplomski študij Likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. V času študija je s prostovoljnim delom in dodatnimi izobraževanji širila svoja znanja na pedagoškem in umetniškem področju, navdušila se je tudi na keramiko. Področje keramike je raziskovala tudi v svojem diplomskem delu, pod mentorstvom prof. Mirka Bratuše. V času magistrskega študija, ki ga je zaključila Pedagoški fakulteti se je udeležila programa Erasmus + Internship. Za nekaj mesecev se je preselila v špansko Granado, kjer je razvijala svoje umetniško ustvarjanje ter se izobraževala na področju oblikovanja in poslikave keramike. V času študija se je redno udeleževala natečajev in sodelovala na skupinskih razstavah. Leta 2012 je prejela odkupno nagrado na Ex-Tempore Piran, 2013 pa v okviru izbranih del razstavljala v Mestni galeriji Piran. Leta 2017 je svoja slikarska dela predstavila v galeriji JSKD Logatec. Eva Jeraj trenutno poučuje na tečajih vizualnih umetnosti (slikarstvo in kiparstvo) v Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih v Ljubljani. Ukvarja se z oblikovanjem keramike in slikarstvom. Živi in deluje na Gorenjskem ter v Ljubljani. 

 

Iztok Amon, prof. lik. ped. (2006, Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani, diplomsko delo Izrazne možnosti tipnega), magister umetnosti (2008, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje ALUO - video in novi mediji, magistrsko delo Ontologija telesa in snovi v sodobni družbi). 

Razstave: 

6. Ex tempore keramike Piran 2005, nagrada mladega avtorja 

Trienale sodobne slovenske umetnosti U3 2006, Moderna galerija Ljubljana, predstavitev z interaktivnim robotskim prototipom za približevanje umetnosti slepim Tactimation 

Metastaze svetlobe in podobe (taktilno-interaktivni prototip) – lokacije predstavitve: Istanbul bienale (galerija Garajstanbul, 2007), 13. Festival videa in novih medijev 2007/08 v Mestna galeriji Ljubljana 

Xchocolata - Blindscapes 2007 – nevizualna senzorna razstava (čokoladne skulpture), lokacije: Barcelona Zona Nord, Milano Fabrica del Vappore, Benetke galerija Scalamata, Arezzo Franςoise Calgano Art Studio, Museo d' Arte Medievale e Moderna, Benetke kulturni center Boldú, galerija Miklova hiša Ribnica 

Tactical Haptics – predstavitev nosljivega prototipa za senzorni hendikep, lokacije: ArsElectronica festival Linz 2008 (Featured art scene Slovenia: Ecology of techno mind), Arzenal Depo 2K9 – Slovenska raziskovalna umetnost 80 let po Delaku - Studio Viba Film Ljubljana (2009), galerija LjuCosinusBrx – Evropska komisija v Bruslju – Barlaymont (2008), Galerija Kapelica in Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Ljubljana (2008) 

Delavnice: 

26. mednarodni grafični bienale Ljubljana; izvedba delavnic za slepe in slabovidne – problematizacija optocentričnosti kulture, Tobačna Ljubljana 2005 

Vodenje delavnic za otroke (Zveza prijateljev mladine Maribor, Poreč 2002) 

Vodenje delavnic za otroke Prebujena čolnarna 2006 (Mestna zveza prijateljev mladine Ljubljana, 2006) 

Vodenje dodatnega izobraževanja in kreativnih delavnic za učitelje v Farizaj-u (Kosovo) 2007, Ustanova Skupaj (Foundation Together) 

Mednarodni umetniški tabor Wannsee Forum (Berlin), 2005 

Demonstrator za keramiko na Pedagoški fakulteti UL (2005/06) 

Žlahtenje – projekt ljubljanskih vrtcev in Art centra Pionirskega doma pri spodbujanju kreativnosti, zasnova in izvedba delavnic 

Kulturna zavest in izražanje na področju vizualne umetnosti (Min. za šolstvo in šport RS in konzorcij javnih zavodov, Univerze na Primorskem in Univerze v Mariboru in Pionirskega doma Ljubljana), poklicno izobraževanje učiteljev in strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju (2008-2011)